Wszystkie »

  • Wpisów:2
  • Średnio co: 3 lata
  • Ostatni wpis:9 lata temu, 15:49
  • Licznik odwiedzin:2 435 / 3307 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
Miyavi (jap.-miyavi-, również MYV), wcześniej znany jako Miyabi (ur. 14 września 1981 w prefekturze Hyōgo, w Japonii) - japoński wokalista solowy nurtu muzycznego j-rock i były gitarzysta formacji Dué le quartz.

Karierę solową rozpoczął w 2002 roku i zmienił pseudonim estradowy na Miyavi. Także w tym roku wydał swój solowy album Gagaku. W listopadzie 2004 roku wydał swój najbardziej znany singel ROCK no gyakushuu ~SUPERSTAR no jouken~ i dodał siebie do listy tekściarzy jako MYV. 1 grudnia 2004 roku zagrał ostatni koncert w wytwórni indies Indies Last Live in Nihon Budokan, co zakończyło w jego życiu pewien ważny okres. Jego najważniejszy album Miyavizm został wydany w czerwcu 2005 roku. Jest to jego pierwszy album w Major Music (wydaje w profesjonalnej wytwórni płytowej). Oprócz kariery muzycznej, Miyavi zagrał także w filmie Oresama, luźno czerpiącym z jego autobiografii oraz wziął udział w sesjach zdjęciowych w różnych magazynach muzycznych traktujących o J-rocku. Miyavi jest także kompozytorem, aranżerem i producentem swojej muzyki. Aktualnie mieszka w Amagasaki.

Jego obecnym zespołem jest S.K.I.N.. 29 czerwca 2007 podczas Anime Expo w USA odbył się ich pierwszy koncert.

Dyskografia

Albumy

* Gagaku (31.10.2002)
* Galyuu (2.12.2003)
* Miyavizm (1.06.2005)
* Myv ★ Pops (2.08.2006)
* Miyaviuta ~Dokusou~ (13.09.2006)
* 7 Samurai Sessions -We're Kavki Boiz- (18.07.2007)
* Miyavi -This Iz The Japanese Kabuki Rock- (19.03.2008)
* Miyavi - Remixx Album - Room No.382 - Remixed by Teddy Loid (24.12.2008)

Single [edytuj]

* Shindemo Boogie Woogie (30.11.2002)
* POP Is Dead (30.11.2002)
* Jingle Bell (18.12.2002)
* Jibun Kakumei -2003- (16.04.2003)
* Tariraritarara (25.06.2003)
* Coo Quack Cluck ~Ku Ku Ruu~ (3.09.2003)
* Ashita, Genki Ni Naare (23.06.2004)
* Seikigata Koushinkyoku / ROCK no gyakushuu ~SUPERSTAR no jouken~ (20.10.2004)
* Freedom Fighters (4.05.2005)
* Kekkonshiki No Uta ~Kisetsu Hazure No WEDDING MARCH~ / Are you ready to ROCK? (12.10.2005)
* Señor Señora Señorita / Gigpig Boogie(18.01.2006)
* Dear my friend ~Tegami Wo Kaku Yo~ / Itoshii Hito (12.04.2006)
* Kimi Ni Negai Wo (5.07.2006)
* Sakihokoru Hana no You Ni -Neo Visualizm- / Kabuki Boiz (20.06.2007)
* Subarashikikana, Kono Sekai - What A Wonderful World (14.11.2007)
* hi no hikari sae todokanai kono basho de feat. SUGIZO (16.01.2008)
  • awatar Warau Momo: Ah, jestem dzięki Tobie mądrzejsza! Dziękuję ^--^
  • awatar puchi: Nie jestem wielką fanką Miyaviego, ale uważam, że to jak gra na gitarze jest po prostu NIESAMOWITE. Mam do niego wielki szacunek <3 A poza tym: pozdrawiam fankę (fana...?) jrocka! ^^
  • awatar Gość: ogólnie to JRocka niewiele słucham, ale fakt że gość ma niesamowity talent, a te jego gitarówki z uderzaniem o korpus brzmią na prawde fajnie ;)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›